Moje hobby

Można powiedzieć, że mój zawód wyuczony stał się tym, co najchętniej lubię robić.
Moje hobby to ogród, w którym od kilku lat najważniejsze miejsce zajmuje uprawa lawendy.
Ta piękna krzewinka (tak, to jest krzew, a nie bylina) w ostatnich latach stała się ogromnie popularna. To mnie nie dziwi. Kolor, zapach i malownicze filetowo-niebieskie pola. To jest urzekające.

Jeśli lawenda jeszcze nie rośnie w Waszym ogrodzie, to zapraszam w czerwcu. Mam sadzonki.

Lawenda 6

Ale nie o tym chcę pisać na stronach naszej Trener Marii.

Temat zasadniczy dotyczy oczywiście lawendy – „od kuchni” (czyli informacje o uprawie, jeśli będzie zainteresowanie podzielę się moim skromnym doświadczeniem) oraz jej zastosowanie i walory w kuchni.

I właśnie ten drugi wątek podejmę. Co prawda, moja kuchnia nie jest mistrzowska ( o czym przekonały się moje koleżanki Ania i Basia). Ale przecież teraz jest w modzie wypowiadanie się na tematy, o których wie się niewiele.

Lawenda 3

Lawenda w napojach, deserach, ciastach i ciasteczkach, daniach głównych i przetworach. Pole, w tym zakresie, wielkie do wykorzystania. Temat modny – kuchnia i lawenda łączą się w piękną całość.

Zaczynam od lemoniady lawendowej.

Lawenda 4

Potrzebne będą:

  • 1 litr wody,
  • 1 łyżeczka lawendy (susz lawendowy lub w czasie wegetacji świeże kwiaty),
  • miód,
  • sok ze świeżej cytryny.

Zagotuj wodę. Przelej do naczynia z pokrywką. Wrzuć lawendę. Daj jej trochę czasu na zaparzenie i uwolnienie aromatu. Potem, jak na lemoniadę przystało, dodaj dużo soku z cytryny i miodu do smaku.

Pijąc ją tylko zyskujesz.

Lawenda 5

Lawenda ma właściwości relaksujące, łagodzi stres i nerwowość. Ma dobry wpływ na układ trawienny. Łagodzi nudności, niestrawności pokarmowe, wzmacnia apetyt.

Pozdrawiam
LAWANDA

Odwiedź Lawendowelove